Instagram Stories: kopie van Snapchat?

instagram-storiesInstagram heeft gister een nieuwe feature aangekondigd die wel heel erg op Snapchat lijkt: Instagram Stories.

De nieuwe feature maakt het voor Instagram gebruikers mogelijk om afbeeldingen te bewerken en plaatsen, die na 24 uur weer verdwijnen.

Een bekend concept, aangezien Snapchat het idee ruim 4 jaar geleden introduceerde en hiermee uitgroeide tot een platform met ruim 150 miljoen dagelijkse gebruikers.

Kevin Systrom ,CEO van Instagram, geeft zelfs toe dat het idee niet bepaald origineel is: ‘Dit gaat niet over wie wat heeft uitgevonden. Dit gaat over een formaat waar je je eigen draai aan geeft. Facebook ontwikkelde de tijdlijn, en LinkedIn deed dat ook.’

Op Instagram Stories kunnen gebruikers, net als op Snapchat, foto’s plaatsen met filters, teksten en emoji’s. De feature verschilt echter ook op een paar punten van Snapchat. Zo is het niet mogelijk om te zien wanneer iemand een screenshot maakt van jouw story en kan je ook stories zien van mensen die je niet volgt (zolang hun profiel openbaar is).

Waarom Instagram Stories?

Instagram komt met de nieuwe feature omdat het naar eigen zeggen de hoeveelheid berichten op de app wil vergroten. Op dit moment kiezen de gebruikers zorgvuldig momenten waarop ze foto’s op Instagram te plaatsen. Gebruikers willen alleen de mooiste momenten van hun leven delen en elke foto perfectioneren met de bekende Instagram filters.

Met de nieuwe Instagram Stories feature moet het aantrekkelijker worden om ook op ‘the moments in between’ berichten te plaatsen op de app. Doordat de afbeeldingen en video’s binnen 24 uur verdwijnen ligt de drempel lager om ook minder perfecte content te delen.

Of de nieuwe feature een succes gaat worden is nog maar de vraag. Instagram (en moederbedrijf Facebook) ondernam al eerdere pogingen om te concurreren met Snapchat. Zo kwam het achtereenvolgens met Poke, Slingshot en Bolt. Alle drie faalden compleet.

Instagram blijft echter volhouden en dat is goed te begrijpen. Snapchat is onwijs populair onder jongeren en is onwijs gegroeid in de afgelopen jaren. Daarnaast is de engagement met de content op de app bijzonder hoog. De gebruikers consumeren meer en langere content dan op andere platforms.

Instagram gaat Stories in de komende weken wereldwijd uitrollen. Het is nog niet bekend wanneer het in Nederland beschikbaar is.

Bel naar:
023 – 8200282